Wil je meer tips en leuke weetjes ontvangen? Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Heeft mijn hond een voedselallergie?

dog_scratch

Heeft je hond jeuk, huidproblemen of spijsverteringsproblemen? Dan heeft hij misschien een voedselallergie. De diagnose valt moeilijk te stellen, want bloedtests geven zelden uitsluitsel. En zodra de allergie vaststaat, is het nog maar de vraag aan welke voedingsstof je hond precies allergisch is. Laten we beginnen bij het begin.

Cyriel Van Steen
van Just Russel @justrussel_com.

Wat zijn de symptomen van voedselallergie bij honden?

Meestal veroorzaakt een voedselallergie hevige jeuk. Je hond gaat zich dan overmatig krabben, bijten of likken. Zo erg dat er kale plekken, korstjes en zelfs oorontstekingen kunnen ontstaan. Let op: jeuk bij voedselallergie is niet seizoensgebonden. Seizoensgebonden jeuk wijst meestal op een contactallergie. Een minderheid van de honden met voedselallergie (15%) krijgt ook spijsverteringsproblemen. Dat uit zich in braken en diarree. 

Wat is de oorzaak van voedsellallergie bij honden?

Honden met een voedselallergie zijn overgevoelig aan een of meer bestanddelen in hun voeding. Bij contact met deze bestanddelen gaat hun immuunsysteem histamine aanmaken, de stof die de symptomen van de allergie veroorzaakt. Vaak is er maar weinig van deze voedingsstof nodig om een allergische reactie te triggeren.

Soorten voedselallergie bij honden

De meeste allergische reacties bij honden worden uitgelokt door eiwitten. Je hond is dan niet allergisch voor eiwitten, alleen aan eiwitten van een bepaalde oorsprong.

Eiwitallergie bij honden

Honden met voedselallergie zijn meestal allergisch voor dierlijke eiwitten (85%). Rundvlees (32,4%), zuivel (17,9%) en kip (15,2%) lokken het vaakst allergische reacties uit bij honden. 

Glutenallergie bij honden

Wanneer je hond allergisch reageert op plantaardige eiwitten, zoals in maïs of tarwe, spreken we van een glutenallergie. Slechts 15% van alle honden met een voedselallergie zijn allergisch voor gluten. 

Voedselallergie vs. voedselintolerantie

Voedselallergie en voedselintolerantie veroorzaken gelijkaardige symptomen. Daardoor worden ze vaak door elkaar gehaald.

Bij een allergie zal het immuunsysteem echter direct in gang schieten en treedt de reactie veel sneller op.

Bij een intolerantie maakt het lichaam niet de juiste enzymen aan om de voedingsstof af te breken waardoor er spijsverteringsproblemen optreden. In dat geval wordt het immuunsysteem niet betrokken en ontstaan de klachten later, soms pas na enkele dagen.

Op welke leeftijd ontstaat voedselallergie bij honden?

De meeste honden ontwikkelen voedselallergie al op jonge leeftijd, maar het kan ook op latere leeftijd ontstaan. Dus ook als je hond jarenlang een bepaald type voeding goed verdraagt, kan hij toch plotseling een allergische reactie ontwikkelen.

Kan je hond genezen van voedselallergie?

Voedselallergie bij honden valt helaas niet te genezen. Je kan er alleen mee omgaan door de allergenen (de voedingsstoffen die verantwoordelijk zijn voor de allergische reactie) levenslang te vermijden. 

Hypoallergeen hondenvoer

Als je hond allergisch reageert op zijn brokken, weet je vaak niet welke voedingsstoffen hij niet verdraagt. Hypoallergeen hondenvoer is dan de beste oplossing. De eiwitten in hypoallergeen hondenvoer zijn immers zo klein verkapt dat het lichaam niet meer herkent van welke bron ze afkomstig zijn. Daardoor vindt er geen allergische reactie plaats.

Hoe weet ik of mijn hond allergisch is aan bepaalde voeding?

De enige manier om voedselallergie bij honden met zekerheid vast te stellen is door middel van een eliminatiedieet. Daarbij geef je je hond enkel en alleen hypoallergeen voer.

Het duurt twee maanden vooraleer alle allergenen uit het lichaam verdwenen zijn. Tijdens deze periode is andere voeding dan ook uit den boze. Een tafelrestje of zelfs hondentandpasta met kipsmaak kan al een vertekend beeld geven.

Verdwijnen de symptomen? Dan is de kans groot dat je hond een voedselallergie heeft. De diagnose wordt echter pas definitief nadat bekend is aan welke voedingsstof je hond allergisch is.

Hoe weet ik waaraan mijn hond allergisch is?

Wil je graag weten aan welke voedingsstof je hond nu precies allergisch is? Geef je hond dan na 2 maanden uitsluitend hypoallergeen voer elke dag een paar stukjes kip. Geen reactie na 1 week? Voeg dan wat rundvlees toe. Blijf voedingsstoffen toevoegen tot je de boosdoener gevonden hebt. 

Veel succes!

Meer weten over hypoallergeen hondenvoer?

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Ontdek nog meer leuke blogs…

dog_scratch Gezondheid

Heeft mijn hond een voedselallergie?

Denk je dat je hond allergisch is voor bepaalde voedingsstoffen? Ontdek alles over de symptomen, de diagnose en de behandeling van voedselallergie bij honden.

Lees meer
Leishmania hond Gezondheid

Wat is Leishmania bij honden?

Help mijn hond heeft Leishmania… Ontdek hier de symptomen en wat je aan deze parasiet kan doen.

Lees meer
stafford Gezondheid

10 gevaarlijkste voeding voor honden

Gevaarlijkste voeding voor honden. Negeer die schattige puppy ogen en wees geïnformeerd: dit zijn de tien gevaarlijkste voedingsmiddelen die je je hond kunt geven.

Lees meer
dog-skin-coat-supplement (2) Gezondheid

Nut en gevaren van supplementen voor honden

Voedingssupplementen voor de hond, wat doen ze en wat zijn de gevaren ervan? Tips & tricks voor de ideale supplementen voor je hond.

Lees meer

Wil je meer tips
ontvangen?

Hey, wij zijn Just Russel. Wil je graag nog leuke tips, grappige hondenverhalen en aanbiedingen ontvangen? Schrijf je dan in voor onze Petposts.

Icoon spaarvarken

Premium kwaliteit

Extra Omega 3 en essentiële vetzuren voor een glanzende vacht.

Icoon natuurlijk

Enkel natuurlijk

Hoog kwalitatieve ingrediënten van natuurlijke oorsprong.

Icoon belgie kaart

Gemaakt in België

Onze ingrediënten zijn afkomstig van lokale producenten.

just russel doos voor deur

Gratis thuislevering

Geen verzendkosten, wij leveren gratis tot aan je voordeur.

Zit je net als Diesel nog met vragen?

Contacteer ons. Je mag ons alles vragen. Liefst over honden en katten, daar kennen we namelijk alles van.

Test gepersonaliseerde voeding tijdelijk aan -20% met gratis speeltje

Actie 48u geldig

Laat je email na en krijg de unieke code in je mailbox

Enkel geldig voor nieuwe klanten. Alle Voorwaarden op justrussel.com

Test gepersonaliseerde voeding tijdelijk aan -20% met gratis speeltje

Actie 48u geldig

Laat je email na en krijg de unieke code in je mailbox

Enkel geldig voor nieuwe klanten. Alle Voorwaarden op justrussel.com