Hondenweer, waarom zeggen we dat eigenlijk?

golden retriever met laarzen en een paraplu in zijn bek
Odile Geirnaert
26 maart 2021
3 min. leestijd

Het is weer zover, elke dag regen, regen en nog eens regen. Ja, welkom in België! Of je nu bent weggeweest in eigen land of was weggevlucht naar een of ander Spaans oord, overal scheen de zon heerlijk. Maar helaas die dagen zijn al een tijd voorbij, het is herfst buiten. Toen ik net naar de bus liep en een flinke regenbui over mij heen kreeg, pufte ik naar de buschauffeur: ‘Wat een hondenweer’.

Ik denk dat deze uitspraak voor iedereen wel bekend is, maar weten jullie ook waar dit vandaan komt? Ik vroeg dit even rond bij mijn collega’s en dit waren volgens hen de meest logische verklaringen:

Optie 1: onderweer

Het oudhollandse woord ‘ondeweer’ betekent zeer slecht weer. Dit zou mogelijk door de jaren heen zijn omgevormd tot ‘hondenweer’.

Optie 2: It’s raining cats and dogs

De Engelsen gebruiken deze uitspraak om aan te geven dat het heel hard regent buiten. De letterlijke vertaling; ‘het regent katten en honden’ klinkt natuurlijk minder leuk in het Nederlands. Daarom zou het ook kunnen dat dit is getransformeerd naar ‘Wat een hondenweer’.

Optie 3: Geen honden weer

Tot slot is het ook mogelijk dat de uitspraak is bedacht om aan te geven dat het geen weer is om honden naar buiten te laten gaan. De meeste honden zijn geen grote fan van harde regen en wind. In het Toby team kreeg optie 1 de meeste stemmen. Wat denk jij dat de meest logische verklaring is voor deze Nederlandse uitspraak?

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag
Hondennieuws
Meisje en witte hond zitten op de vloer voor schuifraam

Wat kost het om een hond te verzekeren?

01 september 2022
Vind je je eigen ziekteverzekering handig en wil je ook een voor je hond? Lees dan hier wat het kost om je hond te verzekeren en wat inbegrepen is.
Cyriel Van Steen
Hondennieuws
twee honden vechten in open veld|baasje trekt aan leiband hond die niet luistert|hond zit flink naast baasje in open veld

Wat zijn gedragsproblemen bij honden?

10 december 2021
Trekken aan de leiband, blaffen, bijten, springen op mensen, … het is slechts een beperkte opsomming van gedragsproblemen die kunnen voorkomen bij je hond. In onderstaande blog kom je meer te weten over wat gedragsproblemen zijn!
Cyriel Van Steen
Hondennieuws
drie honden in een veld bij zonsondergang|park in brussel|bos voor een mooie wandeling|mensen wandelen in bos met hond|wandelpad langs meer|open meer in de ardennen|groene bomen langs de baan|open veld|wandelspad in park|open meer

9 mooiste hondenwandelingen in België

12 november 2021
Een lange wandeling maken met je hond is een ideale zondagsactiviteit. Ontdek hier de 9 mooiste hondenwandelingen in België.
Odile Geirnaert
Hondennieuws
A dog drinking from a metal bowl

Hoeveel water moet mijn hond drinken?

23 december 2022
Water is net zo belangrijk voor jezelf als je hond! Het is essentieel voor je hond om te normaal te functioneren en overleven. Hoe veel je hond moet drinken, is afhankelijk van verschillende factoren. Vers en schoon water moet altijd beschikbaar zijn.
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Golden retriever in een hotel ligt op luxueus bed

Dit is de prijs voor een hondenhotel deze vakantie!

07 augustus 2022
Spannende reisplannen, maar kan je liefste viervoeter niet mee? Dan maar op hotel! Ontdek hier de gemiddelde prijs voor een hondenhotel in Vlaanderen.
Odile Geirnaert
Hondennieuws
hond op een hoop van knuffels|hond ligt in het gras

Het dier met het grootste geheugen ter wereld is een hond!

04 maart 2021
Dat honden intelligente dieren zijn weten wij natuurlijk al lang, maar je gelooft nooit wat deze hond kan. Dit is Chaser, de hond met het grootste geheugen ter wereld!
Odile Geirnaert