Wil je meer tips en leuke weetjes ontvangen? Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Mag een hond rauw varkensvlees eten?

Sommige hondenbaasjes geven hun hond regelmatig vers, rauw vlees (bijvoorbeeld kip, rund, schaap, paard of varken). Volgens voorstanders zouden honden zo minder maag-en darmproblemen hebben, en is het een natuurlijkere manier van voeding dan hondenbrokken (daar zijn wij het niet helemaal mee eens ;)). Maar hoe zit het nu eigenlijk met rauw varkensvlees? Kan je hond hier ziek van worden, ook van een klein hapje gehakt tussendoor? 

Cyriel Van Steen
van Just Russel @justrussel_com.

Wat is varkensvlees

Simpelweg is varkensvlees afkomstig van een varken. In België is varkensvlees een veel gegeten vleessoort dus de kans bestaat wel dat je hond mag meegenieten van een stukje rauw varkensvlees.

Verzekering voor je hond

Van niets ben je zeker, dus het kan altijd fout gaan… De kosten voor bij een dierenziekenhuis zijn enorm hoog. Het is dus bijna in alle gevallen beter om je hond een stuk voordeligere hondenverzekering te geven om je te dekken tegen zo’n gevallen. In deze link kan je verschillende hondenverzekeringen vergelijken en zo de beste en goedkoopste verzekering vinden voor jouw hond!

Voedingsstoffen varkensvlees

Zoals bij elke voeding heeft elke voeding zijn eigen bepaalde voedingsstoffen. Ook varkensvlees hebben hier bepaalde voedingsstoffen:

  • Vitamine B1, B2, B6 en B12
  • Zink
  • IJzer
  • Fosfor
  • Seleen
  • Eiwit
  • Vet
  • Vitamine A komt voor in de varkenslever.

Is rauw varkensvlees gevaarlijk voor een hond?

De kans is eerder klein maar varkensvlees kan wel sporen bevatten van een bepaald virus dat voor de ziekte van Aujeszky kan zorgen. Het is een ongevaarlijk virus voor de mens maar zeer gevaarlijk voor de hond (en ook voor de kat trouwens). Eerst gaat de hond enorme jeuk klachten krijgen en nadien zal die overgaan naar ernstige neurologische klachten. Hierdoor adviseren we om geen varkensvlees te geven aan je hond. Het is het risico niet waard! Want eens het virus in de hond is binnen geraakt zal het zich razendsnel verspreiden in de hersenen van de hond met de dood tot gevolg.

Moet ik naar een dierenarts?

Voor een hond besmet met het Aujeszky virus is geen medicijn. De besmette hond sterft enkele dagen na het eten van besmet vlees. Bij het vermoeden van Aujeszky is het wenselijk direct een dierenarts te raadplegen. Om een lijdensweg te voorkomen, zal vaak worden gekozen voor euthanasie van de hond.

Lees ook:

hoeveel-mag-mijn-hond-eten Voeding

Hoeveel mag mijn hond eten en hoe vaak?

Het voeren van je hond kan een uitdaging zijn als je niet bekend bent met de individuele behoeften van je favoriete viervoeter. Hieronder kan je de beste tips terugvinden over hoeveel en hoe vaak je je trouwe viervoeter moet voeren!

Lees meer
rauw-vlees-gevaarlijk-voor-hond-en-mens Voeding

Mag een hond rauw varkensvlees eten?

Hoe zit het nu eigenlijk met rauw varkensvlees specifiek? Kan je hond hier makkelijk ziek van worden? Ontdek hier een antwoord op al je vragen.

Lees meer

Wil je meer tips
ontvangen?

Hey, wij zijn Just Russel. Wil je graag nog leuke tips, grappige hondenverhalen en aanbiedingen ontvangen? Schrijf je dan in voor onze Petposts.

Icoon spaarvarken

Premium kwaliteit

Extra Omega 3 en essentiële vetzuren voor een glanzende vacht.

Icoon natuurlijk

Enkel natuurlijk

Hoog kwalitatieve ingrediënten van natuurlijke oorsprong.

Icoon belgie kaart

Gemaakt in België

Onze ingrediënten zijn afkomstig van lokale producenten.

just russel doos voor deur

Gratis thuislevering

Geen verzendkosten, wij leveren gratis tot aan je voordeur.

Zit je net als Diesel nog met vragen?

Contacteer ons. Je mag ons alles vragen. Liefst over honden en katten, daar kennen we namelijk alles van.

Test gepersonaliseerde voeding tijdelijk aan -20% met gratis speeltje

Actie 48u geldig

Laat je email na en krijg de unieke code in je mailbox

Enkel geldig voor nieuwe klanten. Alle Voorwaarden op justrussel.com

Test gepersonaliseerde voeding tijdelijk aan -20% met gratis speeltje

Actie 48u geldig

Laat je email na en krijg de unieke code in je mailbox

Enkel geldig voor nieuwe klanten. Alle Voorwaarden op justrussel.com