Waarom verliest mijn hond veel haar?

kammen hond met haarverlies
Joy Cleymans
19 november 2021
3 min. leestijd

Elke hond verliest haar. De ene al wat meer dan de andere: de golden retriever zal er wellicht iets meer verliezen dan de Chinese naakthond. Als je echter de hele dag met je stofzuiger door je huis en langs je zetels moet gaan, dan maak je je misschien wel zorgen. Voor je meubilair, en vooral voor je hond. Haarverlies bij honden kan erg onschuldig zijn, maar kan ook een structurele oorzaak hebben waar je beter even aandacht aan besteedt. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van haaruitval bij je hond.

Het is de periode van het jaar

Bepaalde rassen, zoals de Labrador, de Husky en de Duitse herder, verliezen in het voor- en najaar meer haar. Ze zitten dan in hun ruiperiode. Andere rassen, zoals de Dalmatiër, verharen het hele jaar door. Zo zie je dat de vacht van elke hond verschilt.

Bij rassen die de rui doormaken is het eigenlijk een heel natuurlijk proces: in de herfst verliezen ze hun zomervacht voor hun wintervacht, en in het voorjaar gebeurt het omgekeerde. Als je hond de meeste tijd binnen doorbrengt, kan dit proces een beetje vervagen, al zal je nog steeds vaker de stofzuiger moeten bovenhalen in de herfst en in de lente.

Als je hond veel haar verliest, vraag je jezelf dus best altijd even af of het niet gewoon de rui is.

Haarverlies door een allergie

Is je hond ineens obsessief beginnen likken, bijten en krabben aan zijn vacht? Dan heeft je hond misschien een allergie. Net als bij ons kan zo’n allergie plots ontstaan, en kan die verschillende oorzaken hebben: het kan aan de voeding liggen, aan een veranderende omgeving, of aan vlooien. Ah, altijd die vlooien: ze zijn voor geen enkele hond aangenaam, maar bij honden met een vlooienallergie zullen ze zorgen voor extreme jeuk en dus haarverlies met kale plekken. Vermoed je een allergie? Dan doe je je hond een (uiteindelijk) plezier met een ritje naar de dierenarts.

Good food is a good mood, ook voor honden

Je hond heeft voedingsstoffen nodig om zijn dag door te komen – zelfs al lijkt het voor jou alsof hij vooral slaapt. Van eiwitten kan hij bijvoorbeeld bepaalde aminozuren – een stukje eiwit, kort gezegd – zelf aanmaken, maar de rest moet hij wel halen uit zijn voeding. Ook mineralen, vetten, koolhydraten, vitamines … heeft hij nodig om een gezonde, gelukkige en energieke hond te kunnen zijn. Voor een goede vacht zijn bijvoorbeeld eiwitten en omega-3 vetzuren belangrijk.

Als er in de voeding tekorten ontstaan, dan zal je dat ook merken in zijn vacht. Je ziet dan vaak een droge huid, soms met roos. Kijk dus gerust de ingrediëntenlijst van de voeding van je hond eens na. Bij Just Russel maken we het je gemakkelijk: op onze voedingspagina vind je een lijst met een aantal van onze ingrediënten. Zalm en lijnzaad zijn twee van onze natuurlijke ingrediënten die we toevoegen voor een glanzende vacht.

Wist je dat?

Wist je trouwend at je bij de gepersonaliseerde voeding van Just Russel zelf kan aanduiden dat je hond vachtproblemen heeft? Zo pakken we het probleem structureel aan. Ook heeft Just Russel supplementen die de vacht optimaal gaan ondersteunen! De skin & coat boost en de zalmolie zijn de perfecte combo.

Je hond heeft stress

Ook je hond kan stress ervaren: harde geluiden en grote veranderingen vindt hij meestal niet zo leuk. Ook het overlijden van een ander huisdier is zo’n grote verandering waar hij het even moeilijk mee kan hebben. Om die stress te verminderen, kan hij extreem veel likken op dezelfde plek op zijn vacht. Hij doet dat om zichzelf te kalmeren, maar het overmatige likken kan er op termijn wel voor zorgen dat je hond steeds meer haar verliest.

Blijft het aanhouden, dan is een bezoek aan de dierenarts of gedragstherapeut zeker aan te raden.

Er is een medisch probleem

Wat als je je hond gebalanceerde voeding geeft, hij gelukkig en allergievrij lijkt maar toch last heeft van kale plekken in zijn vacht? Er kan ook een medisch probleem zijn: bij extreem haarverlies bij honden kan een hormonaal probleem de oorzaak zijn. Als de schildklier van je hond de traag werkt bijvoorbeeld, of als er tumoren aanwezig zijn. Merk je extreem haarverlies op met kale plekken tot gevolg, dan raden we sowieso een dierenartsbezoek aan.

De oorzaken van haarverlies bij honden zijn dus erg uiteenlopend:

  • het kan een natuurlijk proces zijn dat tijdelijk voor vervelende plukken haar in huis zorgt
  • Een groter probleem zoals kale plekken en echte huidirritaties. Deze symptomen zijn meestal niet zo’n goed teken

Denk je dus dat er een groter probleem de oorzaak is of twijfel je nog? Een dierenartsbezoek lijkt dan sowieso het beste plan: zo krijg je zekerheid en krijgt je hond die automatisch ook.

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag
4.8 / 5