Wat zijn voedingssupplementen?

Voedingssupplementen zijn een aanvulling op de normale voeding van je hond. Ze kunnen geconcentreerd zijn in verschillende vormen, zo heb je supplementen in poeder, tabletten, oliën of koekjes. Meestal worden ze gebruikt om je hond extra vitaminen, mineralen en nutriënten toe te dienen.  Sommige honden hebben last van verschillende gezondheidsklachten en die kan men soms voorkomen of bijsturen door een supplement te gebruiken.

Wat is het nut? 

Zoals eerder aangehaald worden supplementen gebruikt om gezondheidsklachten te voorkomen of te genezen. Het nemen van bepaalde supplementen kan bijvoorbeeld helpen om de gewrichten steviger en soepeler te maken, en zo voorkom je breuken, pijn of artrose bij je hond. 

Wanneer je hond al klachten heeft, is het mogelijk om die klachten te doen verdwijnen met supplementen, hoewel dat niet hun eerste functie is. Supplementen nemen is dus zeker niet gevaarlijk, maar de kans dat het klachten volledig wegneemt, is klein. Als je hond klachten heeft, is het dan ook verstandiger om eerst je dierenarts te contacteren. Die kan de juiste diagnose stellen en de gepaste medicijnen voorschrijven. 

Het aanbod aan supplementen is zeer breed, en er zijn verscheidene klachten die door het nemen van de voedingssupplementen voorkomen of bijgestuurd kunnen worden. De meest voorkomende klachten zijn: 

 • Gewrichtsklachten (meestal bij iets oudere honden) 
 • Angst en stress
 • Gebitsklachten 
 • Hart-, nier- en leverproblemen 
 • Verteringsproblemen 
 • Verminderde dagelijkse vitaliteit 

Waar moet je rekening mee houden? 

Eerst en vooral is de keuze van het juiste supplement zeer belangrijk. Hier moet je nagaan of het product over de juiste kwaliteitsnormen beschikt. De meeste supplementen die verkocht worden door erkende webshops zullen daar zeker over beschikken. Toch is het altijd handig en aangeraden om even je dierenarts te contacteren en hen om raad te vragen. 

Je dierenarts contacteren is niet alleen handig om te weten of een product over de juiste kwaliteitsnormen beschikt maar ook om te informeren of je hond juist dit supplement nodig heeft. Voedingssupplementen kunnen sommige allergieën van je hond prikkelen, dus even extra informatie vragen, is zeker aan te raden. 

Wat er nog belangrijk is

Verder is het belangrijk dat je weet dat niet alles op de verpakking correct is. Vaak vertellen producenten dat hun supplement de klachten van je hond zal doen genezen. Zoals eerder vermeld dient een supplement niet om klachten te genezen maar om die klachten bij te sturen en te voorkomen. Let hier dus goed mee op. 

Als laatste is er de cruciale dosering. Lees altijd eerst de bijsluiter van een supplement voor je het aan je hond geeft. Hierin staat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid en mogelijke bijwerkingen van het voedingssupplement vermeld. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid wordt vaak bepaald door het gewicht van je hond; een lichtere hond zal dus minder supplement krijgen dan een iets zwaardere. Dat is net zoals bij mensen en het is dus zeer belangrijk dat je je hieraan houdt. In de bijsluiter vallen ook de bijwerkingen te lezen, ook dat is belangrijke informatie: zo kom je nooit voor verrassingen te staan. 

Tips:

 1. Supplementen zijn niet noodzakelijk maar kunnen in vele gevallen een positief effect hebben op de algemene gezondheid van je hond. 
 2. Weet dat er een verschil is tussen genezen en voorkomen/bijsturen. 
 3. Contacteer je dierenarts wanneer je niet zeker bent over het supplement en de ingrediënten.
 4. Lees altijd de bijsluiter om informatie over de dosering en bijwerkingen te krijgen.
 5. Blijf zeker de gewone hondenvoeding geven. 

Naast supplementen voor honden kan je ook gezonde vitamines halen uit Natuurlijke en Verse Hondensnacks.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Most Popular

Volg ons online

Krijg de laatste pupdates

Abonneer op onze maandelijkse nieuwsbrief

Onze nieuwsbrief omvat tips, gezondheidsinformatie voor je hond, de tofste hondenverhalen, updates en aanbiedingen

Uitgelicht

Gerelateerde artikelen

Corona treft ook honden

Geen beter dier dat zoveel plezier en liefde in huis brengt dan een hond. Honden staan immers algemeen bekend als de beste gezelschapshouders. Bovendien zijn

Wat leuk dat ook jij van honden houdt!

Verdient jouw hond ook het beste? Doe de test en kom te weten welke voeding jouw hond nodig heeft. 

Beantwoord 10 eenvoudige
vragen over jouw hond.

Contacteer ons

hello@justrussel.com

+32 472 90 90 39

 

 

Graphic Just Russel Hondenvoer

Ons adres:

Baarledorpstraat 95,

9031 Drongen

BE 0735 411 735